dimecres, 23 d’octubre del 2013

Dret al treball digne

Demà capvespre es farà un debat que forma part de l'exposició sobre els "Drets compartits dels ciutadans europeus", la qual podeu visitar fins el 30 d'octubre en el Centre Artesanal de Menorca.

En un dels plafons de l'exposició hi podem llegir: Dret al treball digne. La UE treballa per preservar un model social únic al món i perquè puguem sortir de la crisi amb millors possibilitats d'ocupació i conservant serveis socials de qualitat. Així que ens demanam: què pot fer la UE per millorar les condicions del sector artesà? N'hi ha prou d'escoltar les artesanes i els artesans amb qui ens trobem dia a dia per notar el seu desànim. L'encariment de les matèries primeres, la pujada de l'IVA, les càrregues fiscals o la caiguda en la demanda de productes porten al tancament de tallers i, fins i tot, a la pèrdua d'alguns oficis. En molts casos es fa difícil que una activitat artesana sigui competitiva, en part, degut a la seva pròpia naturalesa i, inevitablement, per la voràgine del mercat. 

L'artesania és un sector singular que, a més a més, segons l'article 130.1 de la Constitució Espanyola, ha de rebre una atenció particular que vetlli per la supevivència dels oficis amb especial atenció als seus valors culturals. Una manera de fer-ho és, sens dubte, establir beneficis fiscals per al desenvolupament de l'activitat artesana.


Aquesta és una demanda que va començar, deu fer poc més d'un any, amb una campanya de recollida de signatures perquè es contempli que l'artesania es pugui desenvolupar a temps parcial i que la cotització a la Seguretat Social sigui en base a les hores reals treballades. A hores d'ara el canvi no s'ha produït però, per altra banda, s'ha creat una mesa de treball pel seu análisi i elaboració de propostes. A poc a poc es va fent camí.

Ja que les artesanes i els artesans formen part del teixit social, cultural i econòmic d'un territori, no és evident que cal treballar perquè puguin desenvolupar la seva feina de manera digne? Quines solucions proposa Europa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada