dissabte, 26 d’octubre del 2013

Si l'artesania és...

En l'entrada anterior plantejàvem el dubte de què pot fer la Unió Europea en benefici del sector artesà. Doncs bé, aquesta va ser la pregunta plantejada al Sr. Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Euopea a Barcelona, el qual es va comprometre a traslladar la qüestió a dita comissió.

Ens agradarà rebre'n la resposta, perquè:

Si l'artesania és tradició...

Si l'artesania és economia...

Si l'artesania és cultura...

Si l'artesania és...

No és cert que s'haurien de cercar i potenciar aquelles eines que facin viable l'activitat artesana?

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Dret al treball digne

Demà capvespre es farà un debat que forma part de l'exposició sobre els "Drets compartits dels ciutadans europeus", la qual podeu visitar fins el 30 d'octubre en el Centre Artesanal de Menorca.

En un dels plafons de l'exposició hi podem llegir: Dret al treball digne. La UE treballa per preservar un model social únic al món i perquè puguem sortir de la crisi amb millors possibilitats d'ocupació i conservant serveis socials de qualitat. Així que ens demanam: què pot fer la UE per millorar les condicions del sector artesà? N'hi ha prou d'escoltar les artesanes i els artesans amb qui ens trobem dia a dia per notar el seu desànim. L'encariment de les matèries primeres, la pujada de l'IVA, les càrregues fiscals o la caiguda en la demanda de productes porten al tancament de tallers i, fins i tot, a la pèrdua d'alguns oficis. En molts casos es fa difícil que una activitat artesana sigui competitiva, en part, degut a la seva pròpia naturalesa i, inevitablement, per la voràgine del mercat. 

L'artesania és un sector singular que, a més a més, segons l'article 130.1 de la Constitució Espanyola, ha de rebre una atenció particular que vetlli per la supevivència dels oficis amb especial atenció als seus valors culturals. Una manera de fer-ho és, sens dubte, establir beneficis fiscals per al desenvolupament de l'activitat artesana.


Aquesta és una demanda que va començar, deu fer poc més d'un any, amb una campanya de recollida de signatures perquè es contempli que l'artesania es pugui desenvolupar a temps parcial i que la cotització a la Seguretat Social sigui en base a les hores reals treballades. A hores d'ara el canvi no s'ha produït però, per altra banda, s'ha creat una mesa de treball pel seu análisi i elaboració de propostes. A poc a poc es va fent camí.

Ja que les artesanes i els artesans formen part del teixit social, cultural i econòmic d'un territori, no és evident que cal treballar perquè puguin desenvolupar la seva feina de manera digne? Quines solucions proposa Europa?

dimecres, 16 d’octubre del 2013

Joieria de Menorca


Aquests dies en què la joieria menorquina es desplaça a Barcelona, on se celebra Espaijoia i s'obre l'exposició Menorca Contemporània, volem aprofitar per parlar de l'ofici de joier/a.

A Menorca, hi ha referències de devers el 1.400 aC que deixen constància de la introducció del bronze, i de com es dominava la tècnica de fosa de metalls utilitzant motlles de marès. L'or i l'argent no ens arriben fins a la conquesta romana. I, les referències posteriors ja es remunten a finals del segle XVIII. 

Ara bé, si hi ha un punt a destacar en el desenvolupament de la joieria, aquest té a veure amb la producció de les bosses de malla de plata, durant la segona meitat del segle XIX. En un primer moment es tracta d'una producció reduïda, però a la primeria del segle XX ja es fa a gran escala i s'exporta. A partir d'aquí també comença la diversificació de l'ofici i l'especialització en objectes determinats segons les necessitats del moment.

Actualment, qui es vol introduir en el món de la joieria té l'opció del cicle formatiu que ofereix l'Escola d'Art. Precisament, professors i alumnes de l'escola, juntament amb altres joiers artesans de llarga trajectòria, són els que participen en l'exposició que es podrà veure a partir del 18 d'octubre a la galeria La Mirada Extendida de Barcelona. 

La dosi de creativitat i qualitat està assegurada. I pels qui no puguin anar a la capital catalana, que no es preocupin que l'exposició itinerarà per Madrid, Mallorca i Menorca.