dissabte, 21 de desembre del 2013

Esteim d'aniversari!

El 21 de desembre de 2005 es va inaugurar el Centre Artesanal de Menorca, així naixia un espai dedicat a la promoció i difusió de l'artesania local. De llavors ençà s'han organitzat cursos, xerrades, exposicions, jornades, rutes, fires i premis amb l'objectiu de donar a conèixer la labor dels artesans i les artesanes, fomentar la professionalització del sector i donar valor a l'artesania en general.


Aquestes són les imatges d'algunes de les activitats promogudes des del Centre:

1a mostra d'artesania popular
ruta artesana
jornada de portes obertes

curs d'imatge corporativa


exposició cordat de cadires

jornades d'artesania
xerrada sobre cuina marinera






exposició PNA2012+C'M







dissabte, 14 de desembre del 2013

Propostes de regal

Si la setmana passada recomanàvem regalar artesania, avui us oferim diferents propostes de lots on es combinen peces d'artesania creativa amb productes agroalimentaris. Tot fet a Menorca i amb les màximes garanties de qualitat.






divendres, 6 de desembre del 2013

Regalar Artesania


Arriben dies de fer regals, una pràctica que alguns critiquen des del punt de vista del mer consumisme, per la qual cosa aquesta tradició queda totalment desvirtuada. En canvi, aquest acte de regalar pot portar implícits els valors de l'agraïment, de l'amistat, de l'afecte; per això, són moltes les persones que dediquen temps a pensar i escollir un article, un producte, perquè saben que és per a una persona especial.

El fet de regalar artesania fa que ens desmarquem del producte seriat i despersonalitzat, ens dóna aquell component d'originalitat i contribueix a revaloritzar un sector que traspua essència, autenticitat, creativitat i té la capacitat d'adaptar-se a la demanda del client mantenint intacta la qualitat del que ofereix.

A Menorca tenim molt bons artesans i artesanes, representants d'oficis diversos que segur que poden fer que el teu no sigui un simple regal.

Nota: El Centre Artesanal recomana ser responsable i regalar Artesania de Menorca.

diumenge, 1 de desembre del 2013

Artesania, art i disseny

Tot just fa tres setmanes que ens vam comprometre a recuperar la informació de la xerrada que ens va oferir Jesús-Ángel Prieto, professor de l'Escola Massana i membre del FAD, en relació a l'artesania i l'art. Idò bé, per aquelles coses de la vida, resulta que aquest 2 de desembre es compleixen 5 anys d'aquella trobada celebrada al Centre Artesanal de Menorca.

Beina I, II, III - Es Fangueti (Millor Peça, ex-aequo, del 5è Premi d'Artesania de Menorca, 2008)

El títol era d'aquells que no et deixen indiferent L'artesania és delicte? Relacions amb el disseny, l'arquitectura i l'art. Prieto va bastir la seva intervenció fent un repàs de la Història de l'Art per arribar a una proposta viable i necessària d'interelacionar l'artesania, l'art i el disseny industrial.

A la xerrada també hi van participar Llucia Pons, que va exposar el punt de vista des de la seva formació en Història de l'Art i com a investigadora de la cultura material i l'arquitectura de Menorca; i, Víctor Marugán, mestre artesà picador de pedra, hereu d'un dels oficis més antics i que continua dominant la talla de la pedra per a conservar part de la nostra història, restaurant edificis i monuments.

D'una manera molt resumida, podríem dir que el mateix procés canviant de la societat és el que ha provocat que el que és artesà s'hagi diferenciat, primer, de l'art i, després, del disseny. No obstant això, l'evolució cíclica de la humanitat ha acabat per predestinar aquests tres conceptes a retrobar-se i a compartir espais. Tan és així que un disseny ben elaborat necessita d'un punt de creativitat i d'una bona execució; o a l'inrevés, ja que els coneixements d'uns i altres han de permetre assolir una sinèrgia que els beneficiï a tots ells.

Al final de tot, una reflexió: "m'interessa la creativitat quan és col·lectiva". És aquesta la relació entre l'artesania, el disseny, l'arquitectura i l'art?

Sòl en joia - Mariona Piris (Millor Peça, ex-aequo, del 5è Premi d'Artesania de Menorca, 2008)